25. 02. 2015

  25.2.2015    165 ROKOV "TRNAFSKÉHO" CUKRU

Autor Miroslav Franko predstavil svoju publikáciu 165 rokov „trnafského“ cukru dňa 25.2.2015 v Univerzitnej knižnici UCM. Podujatie pripravila Fakulta masmediálnej komunikácie v spolupráci s Historickou spoločnosťou UCM a Univerzitnou knižnicou UCM. Podujatie moderoval a fotografoval Ing. Andrej Trnka. PhD.
Miroslav Franko pracoval v trnavskom cukrovare až do ukončenia jeho činnosti. Podklady zbieral dlhší čas, intenzívne na knihe pracoval po odchode do dôchodku. Prvý trnavský cukrovar začal vyrábať cukor už v roku 1840 a bol predchodcom fabriky, ktorú definitívne zatvorili v roku 2005.
Publikácia dokumentuje históriu cukrovarníctva v Trnave a ako autor uvádza v knihe: „aj touto formou sa snaží zachovať pre budúce generácie čo najviac, pretože história cukrovarníctva v Trnave nemá porovnanie s ničím, čo v Trnave doteraz existovalo. Cukrovar pracoval nepretržite 135 rokov. Výrobu cukru nezastavil veľký požiar, nezastavili ho ani dve svetové vojny, zastavila ho až svetová globalizácia...“
Po prezentácii nasledovala beseda s autorom, kde zodpovedal na otázky účastníkov. Na záver sa konala autogramiáda a neformálne rozhovory s autorom.