Inovácia cereálnych potravín pre účely prevencie obezity

Publikácia predstavuje súbornú prácu, ktorá je progresívne koncipovaná v intenciách svetového trendu diania vo vede o potravinách a v priamej nadväznosti na oblasť zdravotne – nutričného stavu populácie. Prehľadnou formou je čitateľovi poskytnutý obraz o štandarde výživy a jeho charakteristikách, ako aj o určitých rizikách, ktoré vytvára z hľadiska prevalencie tzv. civilizačných chorôb v populácií. Dominantne je zvolená problematika obezity, na ktorú už viac desaťročí upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a tiež Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktoré obezitu a perspektívu nárastu jej rozšírenosti označujú za kľúčový zdravotný a spoločenský problém obyvateľstva vyspelých a v ostatných rokoch i rozvojových krajín sveta. Dielo poskytuje komplexný manažment obezity, ktorý má zásadný význam v jej prevencii, priamej i diferenciálnej diagnostike, správnej motivácie v smere výživy a fyzickej aktivity, ale i cielenej dietoterapie. Za progresívne zamerané je nutné označiť poskytnutie nových vedeckých poznatkov a informácií autorov z vlastných prác, ako aj z prehľadu svetového písomníctva o problematike fermentovaných cereálnych výrobkov.

Dielo môže slúžiť ako cenný podkladový materiál pre pedagógov, vysokoškolských študentov, pracovníkov vo výžive a potravinárstve, ale tiež širokej verejnosti na vzdelávanie v otázkach racionálneho režimu výživy a vedenia správneho spôsobu života.