02. 12. 2013

  2.12.2013    2. výročie vzniku FSV UCM

V pondelok 2.12.2013 na slávnostnom galavečeri Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave oslávila svoje druhé narodeniny. V Dome kultúry v Trnave sa pri tejto príležitosti zišli významní hostia z domova i zo zahraničia. Na podujatí vystúpil súbor Lúčnica, s fakultou oslavoval i spevák P. Hammel.
 
Galavečer sa uskutočnil pri príležitosti druhého výročia vzniku Fakulty sociálnych vied, najmladšej fakulty Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Ako poznamenal prodekanom fakulty pre zahraničné vzťahy, vzťahy s verejnosťou a externé prostredie PhDr. Pavol Juhás: ,,FSV UCM zahájila svoju existenciu 1.12.2011. Jej mladosť jej však neuberá na guráži a snahe po kvalitatívnej, vedeckej i pedagogickej stránke dobehnúť či priam predbehnúť ostatné podobné fakulty na Slovensku."

Pri príležitosti oslavy výročia založenia boli krstené dve knihy pedagógov FSV: "Politické pôsobenie Konštantína a Metoda na území Veľkej Moravy" z pera predsedu Akademického senátu fakulty i celej univerzity a historika docenta Milana Čákyho a monografia "The Imperative High North: Opportunities and Challenges" od pedagóga FSV profesora Ryszarda Czarneho, bývalého ministra školstva Poľskej republiky a veľvyslanca tejto krajiny vo Švédsku a Nórsku. Prvá z uvedených publikácii sa sústreďuje na odkaz významných slovanských vierozvestcov, Cyrila a Metoda a vychádza pri príležitosti 1150. výročia ich príchodu na naše územie, ktorým celý rok 2013 žila aj univerzita. Monografia prof. R. Czarneho reflektuje jeho dlhoročné skúsenosti v pozícii veľvyslanca Poľskej republiky v severských krajinách a poukazuje na politické, ekonomické, sociálne a iné výzvy a aspekty tohto regiónu Európy. Publikácie symbolicky pokrstili Jeho Excelencia pán veľvyslanec Poľskej republiky Tomasz Chloń a profesor Jaroslav Straka z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.
 
Na recepcii a galavečeri sa zúčastnili významní hostia z domova i zo zahraničia, menovite spomeňme napríklad Jeho Excelenciu pána veľvyslanca Poľskej republiky Tomasza Chlońa, pána poľského maršálka zo Świętokrzyżskiego vojvodstva v Poľsku Adama Jarubasa, predsedu Trnavského samosprávneho kraja a predsedu Správnej rady UCM Tibora Mikuša, pána rektora UCM v Trnave Jozefa Matúša, pána rektora Trnavskej univerzity Mareka Šmida, pána dekana Fakulty managementu a administrácie, Univerzity Jana Kochanowskiego v Kielcach v Poľsku Wojciecha Saletru a iných.
 
Vynikajúci kultúrny zážitok predviedol svetoznámy súbor Lúčnica, ktorý odtancoval svoj Reprezentačný program. Na záver vystúpila legenda slovenskej populárnej hudby Pavol Hammel s celkom 19 skladbami, medzi ktorými nechýbali viaceré hity ako Medulienka, Učiteľka tanca či ZRPŠ. Spevák svojím vystúpením uzatvoril výročný galavečer.

Zdroj: FB FSV UCM.